Home | Company | Productie | Producten | Contact | News| Disclaimer | Sitemap        


 
 
 
 
 
Opblaasbare pakkingen

standaard programma

Opblaasbare pakkingen
Een speciale tak van rubber producten vormen de opblaasbare pakkingen, ook opblaasbare dichtingen of opblaasbare pezen genoemd.
Deze worden vervaardigd uit geëxtrudeerde rubber profielen waarin gevulkaniseerde stompe of hoeklassen en ventielen worden aangebracht.
Door het vulkanisatieproces ontstaan een homogene opblaasbare dichting met een lasverbinding die onder alle omstandigheden een gelijk (uitzettings-)gedrag heeft als de geëxtrudeerde delen. In tegenstelling tot gelijmde pakkingen (zie rubber profielen) wordt hierbij het risico van lekken geëlimineerd.

De andere methode van productie is moulding, waarbij in de wand van de opblaasbare pakking weefselinlagen ter versterking worden aangebracht. Hieronder vindt u meer over dit type opblaasbare pakkinge.

 
Toepassingen van opblaasbare pakkingen

Opblaasbare rubber pakkingen bewijzen hun unieke eigenschappen in zowel afdichtende als niet-afdichtende toepassingen in verschillende sectoren:

powder & bulk solids handling


Vultrechters / Big-Bag installatie
Opblaasbare pakkingen om de vulmond zetten radiaal uit om een stofdichte verbinding tegen de binnenkant van de big bags tijdens het vullen te vormen.

Poortkleppen

Opblaasbare pakkingen in poortkleppen creëren de best mogelijke afdichting voor het controleren van stroom en van zeer fijne materialen. Nadat de klep in de juiste positie is gebracht, blaast de pakking zich op en creëert zo een lekvrije verbinding. Vervolgens loopt de opblaasbare dichting leeg alvorens de klep zich opnieuw opent.

Vlinderkleppen
Opblaasbare pakkingen zijn ideaal voor vlinderkleppen in toepassingen die een nauwkeurige afdichting vragen. De ruimte tussen de ontlaten pakking staat torsieomwenteling van de klep toe en elimineert het schadelijke effect van het schuren van de verbinding. Wanneer de klep volledig gesloten is, blaast de pakking op binnenste tegen de rand van de klep voor een lekvrije afsluiting.

Mixers

De opblaasbare pakkingen met voorgevormde hoeken zorgen voor lekvrije dichtingen van scharnierende of glijdende toegangsluiken en andere openingen in mixers en ander poeder en bulk solids verwerkende machines. 

 

 intern transport / logistiek

Transportbanden

Opblaasbare pakkingen kunnen op twee verschillende manieren opstoppingen in transportbandsystemen verhinderen. Naast het product aangebracht kunnen zij worden opgeblazen tegen het product om tijdelijk de aanvoer van producten tegen te houden, terwijl de opstopping verderop wordt verholpen. Daarnaast kunnen de pakkingen onder de productstroom worden aangebracht en geactiveerd om het contact tussen band/riem en rollen op te heffen, om een opstopping te verhelpen. Tevens kunnen de dichtingen als geleiders worden aangebracht.

Vervoer
Opblaasbare pakkingen leveren grote voordelen op in schuivende deuren in moderne treinen. Door de druk in de dichting zijn opblaasbare pakkingen verder bij uitstek geschikt voor het afdichten van critische luiken en poorten maritieme situaties


 

 

medische / wetenschappelijke toepassingen

Sterilisatoren, laminar flow & safety cabinets
Opblaasbare pakkingen worden gebruikt in chemisch en stoom- sterilisatoren en safety cabinets.

Cleanrooms
Opblaasbare pakkingen zorgen vor een hermetische afdichting van schuif- en draaideuren in clean rooms

 
papierindustrie

Doctorblades
Opblaasbare pakkingen worden gebruikt om doctorblades van variërende dikte in hun houders vast te klemmen, en om gelijke druk langs de bladlengte in inkers, coaters en andere critische toepassingen te verkrijgen.

materials handling     

Robotics Handling
Opblaasbare pakkingen kunnen gemakkelijk geïnstalleerd worden in robotgrijpers. Ronde, rechthoekige of rechte dichtingen grijpen binnen- of buiten oppervlakken. Met ronde opblaasbare pakkingen kunnen cylindrische oppervlakken werden vastgegrepen. Het gering aantal bewegende delen maakt het onderhoud makkelijk.

voedingsmiddelenindustrie     


Rookkastdeuren, Koel- en vriescellen

Opblaasbare pakkingen in rookkastdeuren maken een rook-dichte afdichting van deze kasten mogelijk. Voor rokerijen die in de normale omstandigheden opereren worden EPDM-pakkingen gebruikt. Bij hoge temperaturen vereisen of als er ongebruikelijk hoge concentraties van dierlijke vetten zijn, worden speciale rubber pakkingen gebruikt.


Wijnmakerijen

Pakkingen voor tanks met variabele vulhoogte. Voor wijnmakerijen die tanks met variabele vulhoogtes gebruiken zijn opblaasbare pakkingen belangrijk om tijdens het gevoelige gistingsprocédé luchtdichte tanks te verkrijgen.


 

 

kernenergie

Air locks, reactor head pakkingen
Voor maximum lekdichtheid en betrouwbaarheid worden deuren meestal voorzien van dubbele opblaasbare pakkingen. Voor extra scheursterkte en slijtagebestendig-heid worden gevormde, vezelversterkte pakkingen toegepast.

etc.      
       
Werking van opblaasbare dichtingen    
Hoewel opblaasbare pakking genaamd, kunnen deze rubber producten op zeer verschillende wijzen worden toegepast. Ze dichten niet alleen af, maar kunnen ook grijpen en klemmen.

afdichten

De werking van de opblaasbare pakking is afhankelijk van ontwerp en de wijze van montage. De afbeelding hiernaast toont een deurconstructie met opblaasbare pakking.

Werkdrukken liggen meestal tussen 0.7 tot 2.1 Bar.
Sommige pakkingen kunnen worden ontworpen voor drukken van 7 Bar en hoger.


Hoe kleiner de expansie van de pakking per cyclus, hoe groter de standtijd van de pakking.

handling  
       
 Liften  Grijpen/Vasthouden  Drukken Klemmen

Expansie  

De profieldoorsnede en montage van de pakking bepalen de mogelijke expansierichting.

Bij de productie van Likon opblaasbare pakkingen kunnen geëxtrudeerde profielen voorgevormd worden in mallen. Zo is het mogelijk om op een relatief goedkope manier pakkingen te maken voor situaties waarin kleine radii moeten worden gevolgd of een "verkeerde" montage van de pakkingen toch mogelijk wordt zonder dat de werking gefrustreerd wordt.
 
Axiaal
 
Radiaal in
 
Radiaal uit

Constructie

1. Geëxtrudeerd met gevulkaniseerde lassen of uiteinden
2. Geëxtrudeerd met voorgevormde hoeken/bochten, met gevulkaniseerde uiteinden
3. Gevormde pakkingen, zonder naden
4. Gevormde pakkingen, met versterkingen van Nylon, Nomex®, Kevlar®, Glass of Dacron®.

Aansluitingen
1. Slang 1/4"en 1/2" aangevulkaniseerd. Lengtes zijn vrij van 20 cm tot 25 m1
2. Messing, stalen en RVS ventielen
3. Aangevulkaniseerde ventielen
4. Ventielen met O-ring, slangpilaar of schroefdraad

Vezelversterkte opblaasbare pakkingen

Voor toepassingen waarin hoge druk noodzakelijk is, waarin de afdichting continu in bedrijf is, of waarin veiligheid zeer nauw luistert, worden gevormde en/of vezelversterkte uitvoering aanbevolen.

Gevormde pakkingen hebben door hun constructie de minste zwakke punten, immers alleen ter plaatse van de ventielen. De vezels geven extra versterkingen waardoor een zeer hogere scheursterkte wordt bereikt.

 
Uitvoeringen
 Uitvoeringen

1. Eindloze ringen (Fig. 1)
2. Rechte lengtes met plug (Fig. 2)
3. Carrees (Fig. 3)
4. Kaders (Fig. 4)
5. Complex samenstelling (Fig. 5)

 


Vragen over specifieke toepassingen van opblaasbare pakkingen?
Laat hier s.v.p. uw vraag achter